Вплив цитостатиків на гриби роду Candida в онкогематологічних хворих - Тимчук, І.В.; Корнійчук, О.П.; Масляк, З.В.; Бойко, О.І.; Данилейченко, В.В. (Експериментальна і клінічна медицина, 2013)
УДК 616.992.282+716.15-006.6)-085.277.3 І.В. Тимчук, О.П. Корнійчук, З.В. Масляк, О.І. Бойко, В.В. Данилейченко Львівський національний медичний університет ім. Данила Галицького ВПЛИВ ЦИТОСТАТИКІВ НА ГРИБИ РОДУ CANDIDA В ОНКОГЕМАТОЛОГІЧНИХ ХВОРИХ У 65 % обстежених онкологічних хворих з захворюваннями системи крові на фоні поліхіміотерапії спостерігалася проліферація грибів роду Candida в ротовій порожнині. 30 % виділених штамів виявилися резистентними, 30 % - слабо чутливими до дії сучасних протигрибкових препаратів азольної групи, таких як флуконазол та ітраконазол, 38 % - слабо чутливими до дії ністатину. Встановлено стійкість дослід-жуваних культур до дії вінбластину, ендоксану, адріабластину та циклофосфаміду. Ключові слова: онкозахворювання системи крові, гриби роду Candida, цитостатики . И.В. Тимчук, Е.П. Корнийчук, З.В. Масляк, А.И. Бойко, В.В. Данилейченко ВЛИЯНИЕ ЦИТОСТАТИКОВ НА ГРИБЫ РОДА CANDIDA У ОНКОГЕМАТОЛОГИЧЕСКИХ БОЛЬНЫХ У 65 % обследованных онкобольных с заболеваниями крови на фоне полихимиотерапии наблюдалась пролиферация грибов рода Candida в полости рта. 30 % выделенных штаммов оказались резистентными, 30 % - слабо чувствительными к современным противогрибковым препаратам азольной группы, таким как флуконазол и итраконазол, 38 % - слабо чувствительными к нистатину. Установлена устойчивость исследуемых культур к действию винбластина, эндоксана, адриабластина и циклофосфамида. Ключевые слова: онкозаболевания системы крови, грибы рода Candida, цитостатики. I.V. Tymchuk, O.P. Korniychuk, Z.V. Maslyak, O.I. Boyko, V.V. Danylejchenko INFLUENCE OF CYTOSTATICS ON СANDIDA SPECIES FUNGI OF ONCOHEMATOLOGICAL PATIENTS The proliferation of Сandida species fungi was observed in 65% of examined oncology patients with tumor deseases of the blood system in the course of polychemotherapy. 30% of obtained strains appeared to be resistant and 30% weakly sensitive to the influence of modern antifungal agents of azole group such as fluconazole and itraconasole, 38% are weakly sensitive to the influence of nistatine. The resistance of investigated cultures to the influence of vinblastine, endoxan, adriablastin and cyclophosphamide has been ascertained. Key words: oncology patients with diseases of blood, Сandida species fungi, cytostatics. Поступила 18.09.13