Особливості дебюту цукрового діабету у дітей раннього віку - Сенаторова, Г.С.; Чайченко, Т.В.; Шульга, Н.В.; Помазуновська, О.П.; Лутай, Т.В.; Муратов, Г.Р. (Експериментальна і клінічна медицина, 2014)
УДК 616.379-008.64-053.4-092-07 Г.С. Сенаторова, Т.В. Чайченко, Н.В. Шульга*, О.П. Помазуновська*, Т.В. Лутай*, Г.Р. Муратов* Харківський національний медичний університет * КЗОЗ «Харківська обласна дитяча клінічна лікарня» ОСОБЛИВОСТІ ДЕБЮТУ ЦУКРОВОГО ДІАБЕТУ У ДІТЕЙ РАННЬОГО ВІКУ Наведено літературні дані про чинники та патогенез цукрового діабету у дітей раннього віку. Викладено результати обстеження 28 дітей з дебютом цукрового діабету в ранньому віці. Показано, що більшість дітей з цукровим діабетом вигодовувалась низькоадаптованими молочними сумішами перед виникненням ознак захворювання та мала достовірно вищий рівень антитіл до коров’ячого молока і індекс інфікованості герпес-вірусами. Матеріал проілюстрований випискою з історії хвороби дитини з рідкісною патологією - перманентним неонатальним цукровим діабетом. Ключові слова: неонатальний цукровий діабет, ранній вік, інфекційні агенти. А.С. Сенаторова, Т.В. Чайченко, Н.В. Шульга, Е.П. Помазуновская, Т.В. Лутай, Г.Р. Муратов ОСОБЕННОСТИ ДЕБЮТА САХАРНОГО ДИАБЕТА У ДЕТЕЙ РАННЕГО ВОЗРАСТА Приведены литературные данные о факторах и патогенезе сахарного диабета у детей раннего возраста. Изложены результаты обследования 28 детей с дебютом сахарного диабета в раннем возрасте. Показано, что большинство таких детей вскармливались низкоадаптированными молочными смесями перед возникновением признаков заболевания, имели достоверно более высокие уровень антител к коровьему молоку и индекс инфицированности герпес-вирусами. В качестве иллюстрации представлена выписка из истории болезни ребёнка с редкой патологией - перманентным неонатальным сахарным диабетом. Ключевые слова: неонатальный сахарный диабет, ранний возраст, инфекционные агенты. G.S. Senatorova, T.V. Chaychenko, N.V. Shulga, O.P. Pomazunovska, T.V. Lutay, G.R. Muratov PECULIARITIES OF THE DIABETES MELLITUS PRESENTATION IN INFANTS In the article the published data on the factors and pathogenesis of diabetes in young children, and given the concept of clinical forms of neonatal diabetes. The results of examination of 28 infants with the presentation of diabetes are given. It is shown that diabetic infants were on the non-adapted formula feeding before the symptoms occurrence. Moreover, the levels of cow’s milk antibodies was greater than in general population as well as herpes viruses antibodies. The paper is illustrated by the data from the medical history of the baby with rare pathology - permanent neonatal diabetes. Key words: diabetes mellitus, neonatal diabetes, infancy, infection agents. Поступила 03.02.14