Ремоделювання серця у дітей з уродженими вадами серця у віддаленому післяопераційному періоді - Гончарь, М.О. (Експериментальна і клінічна медицина, 2014)
УДК 616.12-007.2-053.1-053.2-089-07 М.О. Гончарь Харківський національний медичний університет РЕМОДЕЛЮВАННЯ СЕРЦЯ У ДІТЕЙ З УРОДЖЕНИМИ ВАДАМИ СЕРЦЯ У ВІДДАЛЕНОМУ ПІСЛЯОПЕРАЦІЙНОМУ ПЕРІОДІ Проаналізовані дані клінічного та ультразвукового дослідження 431 дитини у віддалені терміни після операції з приводу вродженої вади серця. У 55,5 % обстежених встановлено ознаки ремоделювання міокарда і діастолічної дисфункції лівого шлуночка серця. Запропоновано використовувати інтегральну оцінку морфофункціонального стану серцево-судинної системи у даної категорії пацієнтів з метою удосконалення індивідуальної реабілітації в процесі тривалого динамічного спостереження від дитини до дорослого. Ключові слова: вроджена вада серця, оперативна корекція, діагностика, ремо-делювання міокарда. М.А. Гончарь РЕМОДЕЛИРОВАНИЕ СЕРДЦА У ДЕТЕЙ С ВРОЖДЁННЫМИ ПОРОКАМИ СЕРДЦА В ОТДАЛЁННОМ ПОСЛЕОПЕРАЦИОННОМ ПЕРИОДЕ Проанализированы данные клинического и ультразвукового обследования 431 ребёнка в отдалённом периоде после оперативной коррекции врождённого порока сердца. У 55,5 % обследованных выявлены признаки ремоделирования миокарда и диастолической дисфункции левого желудочка сердца. Предложено использовать интегральную оценку морфофункционального состояния сердечно-сосудистой системы у данной категории пациентов с целью усовершенствования индивидуальной реабилитации в процессе длительного динамического наблюдения за детьми и подростками. Ключевые слова: врождённые пороки сердца, оперативная коррекция, диагностика, ремо-делирование миокарда. M.A. Gonchar CARDIAC REMODELLING IN CHILDREN WITH CONGENITAL HEART DEFECTS IN THE LATE POSTOPERATIVE PERIOD An analysis of clinical and ultrasound examination of 431 children in the long term after surgical correction of congenital heart disease. In 55.5 % of the surveyed revelated remodelling of miocardium and left ventricular diastolic dysfunction of the heart. It was suggest the use of an integrated assessment of morphological and functional state of the cardiovascular system in these patients improvement of individual rehabilitation during long-term follow children and adolescents. Key words: congenital heart disease, surgical correction, diagnostics, myocardial remodelling. Поступила 18.02.14